9 Kasım 2013

Projeler

İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu sadece gözlem yapmakla yetinmeyip, katıldığı çalışmalar ve projelerle kuşların ve habitatlarının korunmasında aktif rol almaktadır.

İstanbul Boğazı Yırtıcı Göçü
İstanbul Boğazı dünya üzerindeki en önemli göç noktalarından biridir. Kuşlar ilkbahar döneminde üreme ve beslenme amacıyla güneyden kuzeye, sonbahar döneminde yanlarında yavrularıyla birlikte bu hareketin tam tersi yönde göç ederler. Bu göç hareketi karalar üzerinden yükselen sıcak hava akımları vasıtasıyla minimum enerji maksimum iş (yol) mantığıyla gerçekleşir. Karaların bittiği noktalarda ise yine minimum enerji harcamak için kara parçalarının birbirine yakın olduğu dar boğazları tercih ederler. İstanbul Boğazı bunun dünya üzerinde en önemli örneklerinden birisidir. İstanbul Boğazı’nda ilkbahar göçü Sarıyer sırtlarından, sonbahar döneminde ise Toygar Tepe ve Çamlıca Tepelerinden rahatça izlenebilmektedir. Her yıl 300.000’nin üzerinde leylek ve en azından 150.000 yırtıcı kuş bu göç yolunu kullanarak Avrupa ve Afrika arasında hareket ederler.
İKGT olarak hedefimiz çok noktadan uluslararası bir ekiple tam bir boğaz sayımı gerçekleştirmektir.
Bu çalışma ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

Kış Ortası Su Kuşu Sayımları  (KOSKS)
Sukuşu popülasyonlarını belirlemek amacıyla alan bazında yapılan ve Wetlands International  (Uluslararası Sulakalan Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonudur. Sayımlar her yılın Ocak – Şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulakalanlarda kümelendikleri zaman gerçekleştirilmektedir. Çalışmanın hedefi, türlerin kış aylarındaki dağılımını belirlemek, ortaya çıkan veriler ışığında alanlar ve kuş türleri için koruma önceliklerini oluşturmaktır. 
Bu çalışma ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirisiniz. 

Yelkovan Projesi
Yelkovan Avrupa Birliği Kuş Direktifinde Ek 1’de ve IUCN Kırmızı Listede “Hassas” statüsünde yer almaktadır. Türkiye boğazları ve Marmara denizinin bu türün populasyonunun önemli bir kısmına geçiş ve beslenme alanı olduğu düşünülmektedir. Fakat türün beslendiği, dinlendiği ve geçiş için kullandığı deniz alanları hakkında var olan bilgimiz çok sınırlıdır.Yelkovan Projesinin amacı bu türün Marmara denizindeki mevsimsel hareketlerini ve sayılarını belirlemektir.
Bu proje ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.